Donderdagavond 31 januari was de eerste raadsvergadering van de gemeente Wijdemeren in 2019. De agenda was niet gevuld met veel bespreekpunten, maar wel met de nodige moties. Wij, PvdA/GroenLinks Wijdemeren, brachten zelf een motie in en nog twee andere samen met De Lokale Partij.
De eerste motie betrof de “regenboog” motie waarin wij het college verzochten om bij de eerst volgende gelegenheid de regenboogvlag wel uit te hangen. Dit als antwoord op het niet vlaggen door de gemeente als signaal tegen de Nashville verklaring van eind 2018 Daarnaast verzochten wij het college zo snel mogelijk aansluiting te zoeken bij de zogenaamde Regenbooggemeenten. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen door de raad van Wijdemeren. Wat nu inhoudt dat er door de burgemeester een protocol gemaakt gaat worden, waarin beschreven staat bij welke gelegenheden de regenboogvlag in de vlaggenmast van het gemeentehuis gehesen wordt en zal wethouder Van Rijn actie moeten ondernemen om onze gemeente aan te sluiten bij de regenbooggemeentes in Nederland. Dit proces ging tijdens de raad al van start, dankzij een cadeau aan de wethouder namens de fractie van D66 Wijdemeren. De heren van de fractie boden de wethouder namelijk de toetredingshandleiding voor de regenbooggemeentes aan.
De tweede motie die wij gezamenlijk met De Lokale Partij inbrachten was genaamd Geen verdubbeling van de N201 en geen weg over de Hoorneboegse heide! De naam van de motie geeft de inhoud ervan al weg. In de motie stond dat een mogelijke verdubbeling van de N201 en de daaraan gekoppelde verbinding over de Hoorneboegse heide en het Raabos niet bespreekbaar is voor PvdA/GroenLinks Wijdemeren en De Lokale Partij. Het college werd daarom verzocht om dit te melden aan de colleges van Gedeputeerde Staten van de provincies Nood Holland en Utrecht. Ook deze motie werd met een meerderheid aangenomen.
In de tweede motie die gezamenlijk door ons en De Lokale Partij werd ingebracht werd het college verzocht om alsnog in het eerste halfjaar van 2019 een klanttevredenheidsonderzoek in te stellen voor de cliënten in de bijstand en om hierin ook te vragen naar de informatievoorziening, snelheid en accuraatheid van afhandeling. De motie kwam voort uit de teleurstelling van beide partijen over de keuze van het college om geen klanttevredenheidsonderzoek te houden. Dergelijke onderzoeken kunnen namelijke een effectieve bijdrage leveren aan de kwaliteit en de effectiviteit van de dienstverlening. De eerder genoemde teleurstelling werd blijkbaar gedeeld door de rest van de raad, want deze motie werd unaniem aangenomen.
Hieronder kunt u de moties in zijn geheel nog een keer teruglezen:
Kortom het was een geslaagde avond voor de oppositie waarop er stappen gezet zijn naar een social, groener en vriendelijker Wijdemeren. Stappen waar wij als PvdA/GroenLinks Wijdemeren blij mee zijn.
De fractie van de PvdA/GroenLinks Wijdemeren.